Când/cum ați început micul vostru business?
DANA:
Toată povestea noastră și conceptul în sine au pornit practic dintr-un experiment și dintr-un ”hai să încercăm să vedem ce ne iese”. Am pornit de la o idee simplă, de a combina arta, estetica și sustenabilitatea într-un singur produs care să poată fi purtat ca un manifest, un îndemn curajos la responsabilitate și grijă față de natura care ne oferă constant sprijinul ei. Treptat, lucrurile au evoluat, în mai multe idei, într-o mai mare calitate a produsului final și, ca rezultat, în mai multă lume entuziasmată și interesată de produsul nostru, iar toate astea ne-au hrănit motivația și ne-au propulsat mai departe – să facem tot ce ne stă în puteri, în fiecare zi, pentru a fii cât mai vizibili și pentru a putea transmite mesajul nostru mai departe – Fii conștient de alegerile pe care le faci în fiecare zi și ai grijă de mediul care te înconjoară!
ANDY:
Cam prin 2020 am început să mă joc cu circuite şi ce înseamnă să faci bijuterii dintr-o idee venită mai demult de nicăieri. Nu îmi aduc aminte neapărat contextul, dar ştiu că mi-am notat-o într-un carneţel iar după câteva luni m-am apucat, apoi Dana când a văzut ce fac a pus pe picioare totul ^^
Ce te inspiră/cum îți găsești inspirația?
ANDY:
Aş spune ca vine de nicăieri şi pleacă repede :))) eu unul nu caut neapărat să îmi vină o idee nouă de design sau soluţie la cum pot confecţiona ceva nou. Am norocul să lucrez într-un mediu liniştit, care nu cere de la mine idei în mod constant şi presiune pe partea asta, aşa că inspiraţia de multe ori vine natural, de la sine, din orice alăturare a unor lucruri simple precum, de ce nu fac un corp de iluminat din circuite, la tehnici de gravare aplicate la circuite, doar pentru că se poate. Încă nu pot spune că mi-am arătat toate ideile mai experimentale până acum, pentru că acele tipuri de produse durează mult mai mult să le fac, dar am avut ocazia să confecţionez câteva pentru Romanian Jewelery Week ^^ ceea ce este minunat.
Care e visul tău cel mai mare?
Clar unul dintre ele este să creştem ceea ce facem în ceva sustenabil (şi dpdv financiar) şi care poate fi adoptat de mai mulţi oameni de peste tot din lume. Să putem da oportunitatea de a colecta şi recicla creatorilor doritori să înveţe ceea ce facem noi, care nu ştiu să ţină logistica unui centru de colectare, dar care pot avea impact mic şi răsfirat și împreună să aducă un aport de colectare al deşeurilor, la fel de mare ca un centru normal.
Cum te face să te simți când oamenii cumpără de la tine? Te ajută acest lucru să îți găsești motivația pentru a continua?
DANA:
Este o satisfacție enormă atunci când vedem zâmbetul de pe chipul oamenilor care sunt puși pentru prima dată față în față cu acest concept, dar și atunci când ei cumpără/comandă de la noi și de fiecare dată își exprimă entuziasmul și bucuria cu care vor purta produsele sau pe care le vor face cadou. Ne umple de bucurie și ne face să ne dăm seama că „Nu e totul în zadar” și că ”poate chiar facem bine ceea ce facem”. E o motivație imensă de a merge mai departe și a suprinde mereu cu noi colecții sau categorii de produse. Le mulțumim enorm tuturor persoanelor care au fost lângă noi de la început (și încă sunt), au crezut în noi pe tot parcursul și sunt mereu un suport imens. Mai mult, suntem extrem de recunoscători tuturor persoanelor care au interacționat cu noi (online sau fizic, fie că au cumpărat sau nu). Ei au contribuit la ceea ce suntem azi și tot cu ajutorul lor avem în față mult loc de creștere.
ANDY:
Mă bucură să văd că îi coagulez într-un numitor comun, înspre extinderea conştientizării asupra deşeurilor electrice. În acelaşi timp, un motiv mai personal de bucurie, este ca oamenii poartă un fragment din ceea ce a fost mai demult un tot, şi anume o placă de circuit, ceea ce îi uneşte fără să ştie. Chestia asta la care mă mai gândesc, este un lucru pe care îl asociez cu o scenă dintr-un film care m-a făcut să vreau să fac filme – Hugo, regizat de Martin Scorsese – mi-a plăcut mult să mă găsesc prin personajul principal, care într-o scenă spunea că “oamenii sunt ca piesele dintr-un mecanism de ceas, pe lumea asta. Într-un mecanism nu există piese în plus, fiecare îşi are rolul lui.” iar la fel cum o linie sau microcip dintr-un aparat electric îşi are rolul său, aşa îi văd şi pe oamenii care poartă ceea ce fac, împreună spre a-şi trăi rolul pe lumea asta.
De ce crezi că oamenii cumpără produse handmade mai mult de sărbători? Cum crezi că ar putea ajunge la un consum mai frecvent?
DANA:
Probabil pentru că așa sunt obișnuiți și anume de sărbători simt nevoia de a surprinde persoanele dragi și a le afișa dragostea prin diverse produse inedite. Cred că există deja un trend ascendent în ceea ce privește achiziția produselor locale pentru că oamenii pun din ce în ce mai mult accent pe calitatea produsului și pe povestea din spatele acestuia. Este mai mult despre cum îi face să se simtă și cât de mult au de povestit despre el, decât despre produsul în sine și caracteristicile lui tehnice, de ex. În final, cred că este vorba de timp și de o prezență cât mai mare a creatorilor locali în piață, iar consumatorul va îmbrățișa și el, ușor ușor, conceptul de sustenabilitate, odată ce îi este oferită oportunitatea și regăsește astfel de produse ușor.
ANDY:
Se simt nevoiţi să dăruiască cadouri atunci pentru că atunci trebuie să sărbătoreşti ca aşa trebuie :)))))) mie unul îmi place să fac cadouri total random. Legat de consum mai frecvent, aş spune că, de obicei, cred au că oamenii cumpără produse handmade de sărbători pentru că sunt mai personale, mai în temă cu sărbătoarea şi mai făcute cu suflet. Toată lumea este conştientă de asta, aşa că investesc în acest lucru cu ocazia sărbătorilor. Chiar dacă sunt de obicei mai scumpe. Ce ar ajuta să facă asta mai des este educarea oamenilor spre ce înseamnă din punct de vedere practic să cumperi local de la creatori mici, înseamnă creşterea comunităţii tale per total, înseamnă ajutarea dezvoltării culturii şi iniţiativelor care vin de multe ori la pachet din afaceri mici care vor să facă bine, înseamnă să faci şi bine, nu doar să cumperi. Pe planul ăsta aş spune eu că este nevoie să insistăm.